Att skaffa katt

Att skaffa katt, det är inte fel. Det är ett mysigt sällskap för stora och små. Men det kräver tid och engagemang samt att det kan kosta en del pengar. Det är därmed bra att tänka till före man bara går och köper sig den där söta kattungen.

En katt kräver tid och pengar

Även om du väljer en bondkatt och får den för en billig slant, så ska den ha en kattförsäkring, jämför olika på husdjursrevyn.se. Sedan tillkommer även andra kostnader. En katt behöver bland annat mat, kattsand och diverse tillbehör som exempelvis en kattlåda, transportbur, klätterställning/klösbräda och leksaker. Samt att du kan komma att behöva ta den till veterinären. 

En katt kräver även tid. Även om katter kan klara sig själva längre än vad en hund gör, så ska den inte lämnas ensam allt för ofta eller allt för länge i taget. 

Välja kattunge

Se alltid till så att du får komma hem till uppfödaren för att träffa katten. Verkar den frisk, kry och harmonisk så är det bra. Men bra att tänka på är även att du får inte ta hem den förrän den är 12 veckor. Den ska då vara avmaskad, vaccinerad och besiktigad av en veterinär samt gärna ID märkt. 

Ta reda på vad katten är van att äta med, så att den får samma i början. Sedan kan du successivt gå över till annat om du vill. Se även till att skriva ett köpeavtal oavsett om det är en huskatt eller en renrasig katt du köper.

8 Nov 2020